Українська Англійська

ЛДУБЖД

"Мова – кордон національної безпеки"

Версия для печати
"Мова – кордон  національної безпеки"
"Мова – кордон національної безпеки"
Під такою назвою  21 лютого в Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності відбувся міжвузівський науковий семінар, присвячений Міжнародному дню рідної мови та 100-річчю відновлення нашої Незалежності, що його організувала кафедра українознавства. Такий семінар відбувається у нас не вперше, бо й тема його дуже важлива, адже безпека нашої Держави, як відомо, безпосередньо залежить від стану української мови як дуже вагомого чинника в її творенні й зміцненні.
     У слові-вітанні до учасників семінару директор Інституту психології та соціального захисту д.п.н. Богдан Шуневич підкреслив важливість Міжнародного дня рідної мови для кожного народу, який хоче зберегти свою мову, а завідувач кафедри українознавства Марта Лабач у своєму виступі наголосила на проблемі цивілізаційної цінності кожної, без винятку, мови, навіть найменш чисельного народу.
     Чудову поезію «Моя Україна» прочитав на початку семінару курсант 2 курсу Інституту пожежної безпеки Богдан Тарабарін. Надзвичайно важливу тему порушив у своєму виступі к. філософ. н., доц., Львівської філія Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна Андрій Поцелуйко - «Мова як маркер національної ідентифікації»
      У семінарі взяли участь студенти й курсанти з кількох вищих навчальних закладів Львова і виступили вони, зокрема, з такими доповідями, назви яких красномовно свідчать про актуальність порушених на семінарі проблем: Лут  Ірина, «Мовленнєвий етикет лікаря»,  Боровий Владислав, «Фразеологізми із компаративною моделлю «здоровий, немов…» (обоє з Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького); Павлік Марина, «Битви М. Костомарова на мовному фронті з Валуєвим», Береський Ігор, «Істинно тотальна війна – це війна за допомогою інформації», Канаш Сергій, «Мова ворожнечі в ЗМІ»  (всі – з Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного); успішно виступили й наші учасники: Гончар Анастасія, «Українська мова - зброя чи музика, яка заграла в душі?»: фільм «Кіборги» - відповідь на пекучі питання нашого часу», Герасимяк Ганна, «Бог і людина на війні». Всі доповіді були надзвичайно цікаві, ілюструвалися вдало підібраними презентаціями, відеороликами.
     На семінарі були присутні офіцери-виховники, викладачі, курсанти й студенти – вони дуже зацікавлено слухали всі доповіді, давали питання, брали участь в обговоренні почутого.
     Свого часу відомий діяч української культури Іван Огієнко сказав: «Мова – це наша національна ознака, в мові – наша культура, сутність нашої свідомості». Тому, тільки усвідомивши це, ми зможемо побудувати міцну Державу.
 

Контактна інформація:

Помічник ректора:
(032) 233-40-41
Прес-центр:
(032) 233-40-41
Відділ адміністрування та електронного документообігу:
(032) 233-00-88
Навчально-методичний центр:
(032) 233-14-77
Відділ роботи з персоналом:
(032) 233-15-02
Відділ організації служби:
(032) 233-32-40
Відділ матеріально-технічного забезпечення:
(032) 233-21-52
Відділ економіки і фінансів:
(032) 233-15-11
Відділ організації науково-дослідної діяльності:
(032) 233-24-79
Черговий по університету:
(032) 233-32-40
+380 (67) 676 17 19
Ліцей цивільного захисту Львівського державного університету безпеки життєдіяльності (м.Вінниця):
(0432) 61-15-68

 

Наша електронна пошта:

[email protected]
 

Пошта Університету
            [email protected]

Пошта Ректора Університету:
            [email protected]
 

Телефон звернення
щодо сексуальних домагань та проявів дискримінації
тел. (032) 233-15-02