КОВАЛЬЧУК Христина Ігорівна

Коротка біографія
Вересень 2002 р. - січень 2006 р. навчання у Львівській комерційній академії за напрямом підготовки “Торгівля” та здобула кваліфікацію бакалавра з торгівлі
Лютий 2006 р. - червень 2007 р. навчання у Львівській комерційній академії за спеціальністю “Експертиза товарів та послуг” та здобула кваліфікацію магістра з експертизи товарів та послуг, викладача
Червень 2014 р. - захист дисертації на здобуття наукового ступеню кандидата технічних наук із спеціальності 05.18.15 - Товарознавство харчових продуктів на тему: “Товарознавчі аспекти поліпшення споживних властивостей кексів з нетрадиційною сировиною”
Травень 2020 р. - присвоєно вчене звання доцента кафедри підприємництва, товарознавства та експертизи товарів Львівського інституту економіки і туризму
Професійна діяльність
З 2008 р. по 2009 р. працювала на посаді провідного спеціаліста кафедри товарознавства продовольчих товарів Львівської комерційної академії.
З 2009 р. по 2014 р. працювала на посаді провідного фахівця кафедри товарознавства продовольчих товарів Львівської комерційної академії.
З 2014 р. по 2015 р. працювала на посаді асистента кафедри товарознавства та експертизи товарів Львівського інституту економіки і туризму.
З 2015 р. по 2017 р. працювала на посаді старшого викладача кафедри товарознавства та експертизи товарів Львівського інституту економіки і туризму, виконувала обов’язки заступника завідувача кафедри.
З 2017 р. по 2020 р. працювала на посаді в.о. доцента кафедри підприємництва, товарознавства та експертизи товарів Львівського інституту економіки і туризму, виконувала обов’язки заступника декана факультету менеджменту, товарознавства та комерційної діяльності.
З 2020 р. по 2021 р. працювала на посаді доцента кафедри підприємництва, товарознавства та експертизи товарів Львівського інституту економіки і туризму, виконувала обов’язки заступника декана факультету менеджменту, товарознавства та комерційної діяльності, виконання обов’язків декана факультету менеджменту, товарознавства та комерційної діяльності (вересень 2020 р. - квітень 2021 р.).
З 2021 р. по 2024 р. працювала на посаді доцента кафедри управління та експертизи товарів Львівського національного університету імені Івана Франка.
З 2024 р. по 2025 р. працювала на посаді доцента кафедри облікових технологій та оподаткування Львівського національного університету імені Івана Франка.
З 2025 р. працюю доцентом кафедри експлуатації транспортних засобів та пожежно-рятувальної техніки Львівського державного університету безпеки життєдіяльності.
Наукові інтереси
1. Логістика
2. Транспортно-складська логістика
3. Основи митної експертизи
4. Експертиза
5. Товарознавство харчових товарів
6. Управління якістю
7. Харчові технології
Наукові ступені та вчені звання
Участь у наукових та навчальних проєктах
Науковий керівник спеціальної освітньої програми “Товарознавство, експертиза молока питного, захист прав споживачів” (2021 р.)
Відповідальний виконавець госпдоговірної теми (договір №3/19 від 18.04.2019 р. “Про надання послуг з виконання науково-дослідних робіт”) “Розширення асортименту хлібобулочних виробів оздоровчого спрямування ТзОВ “Хліб-Трейд” (державний реєстраційний номер №0219U004466 від 06.08.2019 р.; код за ДКУ Класифікація видів науково-технічної діяльності 1.2.16.18.15 “Товарознавство харчових продуктів”)
Основні публікації
Публікації у Scopus, WoS:
1.Kovalchuk К. Studying consumer properties of the developed cupcakes using non-traditional raw materials / К. Kovalchuk, H. Ozimok, R. Mariychuk, O. Gyrka, M. Bodak, N. Palko, O. Davydovych, A. Tkachenko, L. Huba // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. № 4/11 (100). 2019. Р. 38-45. – ISSN 1729-3774. (включено до міжнародної наукометричної бази Scopus).
2.Tkachenko A. Managing safety of the developed cakes made from organic raw materials with improved fatty-acid composition / A. Tkachenko, I. Syrokhman, Y. Basova, A. Kobischan, A. Artemenko, Kh. Kovalchuk, O. Kalashnyk, M. Katruk, R. Zakharchyn, V. Havrylyshyn // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. № 1/11 (103). 2020. Р. 66-74. – ISSN 1729-3774. (включено до міжнародної наукометричної бази Scopus).
3.A. Tkachenko, I. Tiurikova, O. Horobets, A. Geredchuk, T. Lozova, Y. Levchenko, N. Palko, O. Davydovych, K. Kovalchuk, R. Mariychuk “Comparison of quality and safety indicators of organic and non-organic chocolate paste” //«Technology Audit and Production Reserves» . - 4/3 (84). - 2025.- С. 60-66 (включений до наукометричної бази Scopus)
Публікації у фахових виданнях:
1.Tkachenko A. Commodity study of developed cupcakes of organic raw materials / A. Tkachenko; I. Syrokhman; Y. Basova; А. Kobischan; A. Artemenko; K. Kovalchuk; O. Kalashnyk; М. Katruk; R. Zakharchyn; V. Havrylyshyn // “EUREKA: Life Sciences”. 2020. Number 2. Р. 63-68. (Стаття у виданні України, яке включено до міжнародних наукометричних баз ResearchBib, Googl Scholar, Index Copernicus, Eurasian Scientific Journal Index, IndianScience.in, WorldCat).
2.Kovalchuk К. Determination of safety indicators in the developed muffins with non-traditional raw materials / К. Kovalchuk, H. Ozimok, R. Mariychuk, O. Gyrka, M. Bodak, N. Palko, O. Davydovych, A. Tkachenko, L. Huba // “EUREKA: Life Sciences”. 2019. Number 4. Р. 28-36. (Стаття у виданні України, яке включено до міжнародних наукометричних баз ResearchBib, Googl Scholar, Index Copernicus, Eurasian Scientific Journal Index, IndianScience.in, WorldCat).
3.Tkachenko А. Commodity study of developed cupcakes of organic raw materials / A. Tkachenko, I. Syrokhman, Y. Basova, A. Kobischan, А. Artemenko, Kh. Kovalchuk, O. Kalashnyk, M. Katruk, R. Zakharchyn, V. Havrylyshyn // “EUREKA: Life Sciences”. 2020. Number 2. Р. 63-68. (Стаття у виданні України, яке включено до міжнародних наукометричних баз ResearchBib, Googl Scholar, Index Copernicus, Eurasian Scientific Journal Index, IndianScience.in, WorldCat ).
4.Kovalchuk K. Research of destruction of starch crystal structure in cupcakes with improved recipe/ K. Kovalchuk, M. Katruk, A.Tkachenko, L. Guba, R. Zakharchyn // Технологічний аудит та резерви виробництва. №6/3 (50), 2019. Р. 40-44. (Index Copernicus).
5.Ткаченко А.С. Наукове обґрунтування впровадження системи НАССР при виробництві соків / А.С. Ткаченко, Т.Ю. Суткович, О.О. Горячова, А.А. Сокіл, Х.І. Ковальчук // Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі, серія “Технічні науки” №1 (91), 2019. С.87-98. (Index Copernicus).
6.Бірта Г.О. Сортова ідентифікація та аналіз безпечності волоського горіха / Бірта Г.О., Бургу Ю.Г., Горячова О.О., Ковальчук Х.І. // Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі, серія “Технічні науки” №1 (91), 2019. С. 81-86. (Index Copernicus).
7.Гирка О.І. Сучасні проблеми державного регулювання й контролю безпечності та якості харчової продукції/ О.І. Гирка, М.П. Бодак, Х.І. Ковальчук // Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. Випуск 23, 2021. С. 175-179. (Index Copernicus).
8.Ковальчук Х.І., Ткаченко А.С., Ткаченко В.С. “Управління програмами-передумовами системи НАССР у товарній логістиці” // “Успіхи і досягнення у науці” - 7(17). - 2025 С. 463-473 (категорія Б)
Монографії та посібники:
1.Павлишин М.Л., Микитів Н.С., Озимок Г.В., Захарчин Р.М., Луців Н.В., Жолинська Г.М., Ковальчук Х.І., Замрій О.М., Васильчак С.В. Інноваційна модель підготовки фахівців спеціальності 076 “Підприємництво, торгівля і біржова діяльність” з компетенціями створення і функціонування торговельного підприємства, здатних провадити власну справу і бізнес: монографія. - Львів: ЛІЕТ, 2018. 103 с.
2.Ковальчук Х.І., Павлишин М.Л. Управління якістю: навч.-метод. посібник: тестові завдання, тематика самостійної та наукової роботи, виконання індивідуальних й контрольних завдань для студентів денної та заочної форм навчання. Львів: Львівський інститут економіки і туризму, 2014. 80 с.
3.Ковальчук Х.І., Павлишин М.Л. Основи митної експертизи: навч.-метод. посібник для студентів професійного спрямування “Товарознавство та експертиза в митній справі”. Львів: Львівський інститут економіки і туризму, 2015. 240 с.
4.Ковальчук Х.І. Управління якістю. Опорний конспект лекцій для студентів денної та заочної форм навчання напряму підготовки 6.030510 “Товарознавство і торговельне підприємництво”, спеціальності 7.03051001 “Товарознавство і комерційна діяльність”. Львів: Львівський інститут економіки і туризму, 2014. 119 с.
5.Захарчин Р.М., Павлишин М.Л., Ковальчук Х.І. Товарознавство пакувальних матеріалів і тари: навч.-метод. посібник для фахівців з “Підприємництва, торгівлі і біржової діяльності”. Львів: Львівський інститут економіки і туризму, 2015. 308 с.
6.Павлишин М.Л., Бурак Є.І., Захарчин Р.М., Ковальчук Х.І. Кондитерські вироби: товарознавство та експертиза: Навч. посібник для студентів спеціальності 076 “Підприємництво, торгівля і біржова діяльність” (Серія: лабораторний практикум). – Львів: ЛІЕТ, 2020. 296 с.
Патенти
1.Сирохман І. В., Лозова Т. М., Ковбаса В.М., Кияниця С.Г., Ковальчук Х.І. (2012). Кекс “Кунжутний”: патент 68297 Україна: МПК А 23 G 3/00; № u 201109422; заявл. 27.07.2011; опубл. 26.03.2012.
2.Лозова Т. М., Ковальчук Х.І. (2012). Кекс “Морячок”: патент 66891 Україна: МПК А 21 D 13/08; № u 201107438; заявл.14.06.2011; опубл. 25.01.2012.
3.Сирохман І. В., Лозова Т. М., Ковальчук Х.І. Кекс “Міцний горішок”: патент 65758 Україна: МПК А 23 L 1/00; № u 201107466; заявл.14.06.2011; опубл. 12.12.2011.
4.Лозова Т. М., Сирохман І. В., Ковальчук Х.І. Кекс “Осінній аромат”: патент 66890 Україна: МПК А 21 D 13/08; № u 201107437; заявл.14.06.2011; опубл. 25.01.2012.
5.Сирохман І. В., Лозова Т. М., Ковбаса В.М., Кияниця С.Г., Ковальчук Х.І. Кекс “Чорничний”: патент 69064 Україна: МПК А 23 G 3/00, № u 201109421; заявл. 27.07.2011; опубл. 25.04.2012.
Дисципліни
1. Логістика,
2. Транспортно-складська логістика
Посилання














