Українська Англійська

Інститут психології та соціального захисту: відбувся семінари кафедри іноземних мов та технічного перекладу

Версия для печати
У лютому кафедра іноземних мов та технічного перекладу (ІМтаТП) провела перші в 2015 р. засідання семінарів, на яких викладачі та студенти обговорювали актуальні проблеми перекладознавства та методики викладання іноземних мов.
Під час семінару «Теорія і практика художнього та військово-технічного перекладу» обговорювалися питання загального мовознавства та термінології. У відеорежимі виступила  к.філол.н., доцент кафедри іноземних мов і перекладу Академії адвокатури України Оксана Чайка та поділилася своїм досвідом аналізу термінів зобов’язального права в англійській, португальській та українській мовах. Доповідач наголосила, що при перекладі вибір правильних відповідників залежить не лише від наявних у словниках еквівалентів, але й від інтра- та екстралінгвістичних чинників при формуванні терміна. Доповідь була унаочнена аналізом відповідників українських термінів «договір», «угода», «домовленість», «контракт» в англійській та португальській мовах.
Доцент кафедри ІМтаТП Олександра Пальчевська розповіла про особливості лінгвокультурного маркування номінацій в українській, англійській та французькій мовах (на матеріалі пам’яток ХІХ ст.). Доповідач виокремила основні лінгвокультурологічні моделі, до яких належать моделі стереотипів, прототипів та архетипів, окрім того прояснила сутність понять народна етимологія та народна лінгвістика.
Засідання «Науково-методичного семінару викладачів іноземних мов навчальних закладів України» відбулося спільно з викладачами та магістрантами Львівського національного університету імені Івана Франка. На семінарі обговорювали методику використання мовних корпусів на заняттях з англійської мови, а також можливості застосування он-лайн ресурсів мовних корпусів для аналізу лексики, укладання вправ та посібників. Своїм досвідом роботи з такими ресурсами поділилася к. філол. н., доцент кафедри англійської філології Львівського національного університету ім. І.Франка Ірина Ділай.
Доцент кафедри ІМтаТП Ірина Дробіт у своїй доповіді наголосила на особливостях керівництва та проходження педагогічної практики з іноземних мов у немовних вищих навчальних закладах. Вона зокрема зауважила, що окрім педагогічних та методологічних труднощів, які долають практиканти, їм також потрібно за короткий термін опанувати базову лексику певних фахових мов.
Упродовж лютого магістранти кафедри англійської філології ЛНУ ім. І.Франка проходять педагогічну практику на кафедрі іноземних мов та технічного перекладу ЛДУ БЖД. Своїми враженнями від перших кроків у викладанні іноземної мови за професійним спрямуванням поділилися магістрантки Марта Дац та Іванна Рій.
 

Контактна інформація:

Помічник ректора:
(032) 233-40-41
Прес-центр:
(032) 233-40-41
Відділ адміністрування та електронного документообігу:
(032) 233-00-88
Навчально-методичний центр:
(032) 233-14-77
Відділ роботи з персоналом:
(032) 233-15-02
Відділ організації служби:
(032) 233-32-40
Відділ матеріально-технічного забезпечення:
(032) 233-21-52
Відділ економіки і фінансів:
(032) 233-15-11
Відділ організації науково-дослідної діяльності:
(032) 233-24-79
Черговий по університету:
(032) 233-32-40
+380 (67) 676 17 19
Вінницький ліцей безпекового спрямування та національно-патріотичного виховання ЛДУБЖД:
(0432) 61-15-68

 

Наша електронна пошта:

[email protected]
 

Пошта Університету
            [email protected]

Пошта Ректора Університету:
            [email protected]
 

Телефон звернення
щодо сексуальних домагань та проявів дискримінації
тел. (032) 233-15-02