Українська Англійська

Україна та Польща визначили напрямки співпраці у сфері цивільного захисту населення та території

Версия для печати
14 листопада, на базі Львівського державного університету безпеки життєдіяльності відбулася двостороння Міжурядова зустріч Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського та Головного Коменданта Державної пожежної служби Республіки Полща Вєслава Лєснякевича. Очільники пожежно-рятувальних служб підписали План заходів в рамках Міжурядової угоди між України та Урядом Польщею про співробітництво та взаємну допомогу в галузі попередження катастроф, стихійних лих, інших надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків на 2014 – 2016 роки.
План заходів включає в себе 16 пунктів, які передбачають широку співпрацю Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Державної пожежної служби Польщі в реалізації європейської  політики у сфері цивільного захисту. Відповідна Угода була підписана в Польщі днями раніше. В ній закріплено порядок участь аварійно-рятувальних формувань ДСНС України і ДПС Республіки Польща в ліквідації надзвичайних ситуацій на територіях України і Республіки Польща, проведення спільних практичних навчань та науково-культурних обмінів, обмін досвідом підготовки фахівців в галузі безпеки людини та профілактичної роботи, виховання культури безпечної поведінки тощо. Значна увага буде приділятися питанням моніторингу, прогнозування та попередження  надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру, обміну досвідом створення добровільних пожежно-рятувальних формувань.
Вітаючи польських колег на українській землі, Голова ДСНС України Сергій Бочковський зазначив, що радий сьогодні вкотре зустрітися з рідними по духу  побратимами вже на рідній Батьківщині. Адже коли у жовтні цього року Голова Служби відвідував Польщу, то  був вражений гостинністю та щирістю польських братів. Тож радо запросив їх в гості. Адже польський народ завжди залишатиметься для українців братнім.
“Невипадково ми обрали для зустрічі Львівський університет – альма-матер для тисячі професіоналів своєї справи, які присвятили своє життя шляхетній справі – захисту та допомозі людям.  Мені приємно усвідомлювати, що наші польські колеги допомагають не лише нашій Службі увійти до європейської спільноти, але й роблять величезний внесок у навчання та виховання професіоналів у сфері цивільного захисту. Завдяки програмам, які реалізуються між Львівським університетом та Польщею, ми виховуємо фахівців європейського рівня”, - зазначив Сергій Бочковський.
 
У свою чергу, Головний комендант Державної пожежної служби Республіки Польща Вєслав Лесьнякевич подякував українцям за щиру зустріч та теплі слова на адресу польського народу і зауважив, що Польща завжди підтримуватиме Україну та Службу порятунку у їх прагненнях бути частиною Європейської спільноти.
“Відтепер ми маємо надійних партнерів та друзів, професіоналів вищої кваліфікації, які допоможуть нам у випадку виникнення надзвичайних ситуацій. Спільно з українськими колегами ми проводитимемо тренування, навчання, обмінюватимемося досвідом заради оперативної та плідної роботи. Проте хотілося б сподіватися, що нам не доведеться застосовувати ці знання на практиці”, - сказав Вєслав Лесьнякевич.
Професійну роботу українських рятувальників відзначив також і Генеральний консул Республіки Польща у м. Львові Ярослав Дрозд, який зазначив, що співробітники ДСНС України цілодобово гарантують кожному українцю спокій та безпеку.
Під час зустрічі, ректор Львівського державного університету безпеки життєдіяльності Михайло Козяр розповів про майже 15-річний досвід співпраці зі спорідненими навчальними закладами Польщі. «Поляки завжди підтримувала нас у наших європейських прагненнях. Польща - перша країна, з якою навчальний заклад налагодив тісну співпрацю. Ви стали надійними партнерами та друзями, а подальша наша спільна робота, я впевнений, дасть позитивні результати у підготовці фахівців в галузі безпеки людини», - зазначив М. Козяр.
Впродовж останніх 5-ти років успішно було реалізовано ряд міжнародних проектів, які фінансувалися Міністерством закордонних справ Республіки Польща. Всі вони передбачали інтеграцію української системи цивільного захисту у загальноєвропейський механізм забезпечення безпеки людини, адаптацію українських фахівців до спільної роботи з міжнародними системами безпеки, вироблення спільних методів та підходів до ліквідації різних надзвичайних ситуацій, особливо тих, які мають транскордонний характер.  Загалом у проектах взяли участь понад 3000 осі. Надбанням проектів стало сучасне аварійно-рятувальне обладнання для використання в навчальному процесі та виконанні службово-бойових завдань.
“Сьогоднішня зустріч є надзвичайно важливою для подальшої дружньої співпраці між ДСНС України та Державною пожежною службою Республіки Польща. Ми маємо потужну, мобільну команду рятувальників, які не лише ліквідовують надзвичайні ситуації, але й наразі допомагають своїй Батьківщині та українцям у боротьбі занезалежність. Ми розпочинаємо нашу роботу з польськими колегами вже сьогодні. Адже кожен з нас має величезне  бажання - сформувати оперативно-рятувальну службу європейського рівня. Я впевнений, що  ми маємо надійного товариша, з яким, пліч-о-пліч, станемо частиною Європи та в подальшому зможемо боротися з надзвичайними ситуаціями та попереджувати їх виникнення”,- зауважив Сергій Бочковський.
На знак вдячності за підтримку та всебічну допомогу українцям, Голова Служби нагородив Головного коменданта Державної пожежної служби Республіки Польща Вєслава Лесьнякевича відомчою відзнакою ДСНС України – нагрудним знаком “Знак Пошани ”.






Контактна інформація:

Помічник ректора:
(032) 233-40-41
Прес-центр:
(032) 233-40-41
Відділ адміністрування та електронного документообігу:
(032) 233-00-88
Навчально-методичний центр:
(032) 233-14-77
Відділ роботи з персоналом:
(032) 233-15-02
Відділ організації служби:
(032) 233-32-40
Відділ матеріально-технічного забезпечення:
(032) 233-21-52
Відділ економіки і фінансів:
(032) 233-15-11
Відділ організації науково-дослідної діяльності:
(032) 233-24-79
Черговий по університету:
(032) 233-32-40
+380 (67) 676 17 19
Вінницький ліцей безпекового спрямування та національно-патріотичного виховання ЛДУБЖД:
(0432) 61-15-68

 

Наша електронна пошта:

[email protected]
 

Пошта Університету
            [email protected]

Пошта Ректора Університету:
            [email protected]
 

Телефон звернення
щодо сексуальних домагань та проявів дискримінації
тел. (032) 233-15-02