Українська Англійська

Молоді вчені, курсанти та студенти обговорили проблеми та перспективи розвитку забезпечення безпеки життєдіяльності

Версия для печати
27 березня у Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності відбулася щорічна Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми та перспективи розвитку забезпечення безпеки життєдіяльності». У ній взяли участь 11 молодих вчених, більше 150 курсантів та студентів, а також 30 науково-педагогічних працівників із 13 навчальних закладів.
 
Вони зустрілися для обговорення питань щодо вирішення проблем розвитку безпеки життєдіяльності, визначення перспектив на майбутній період, а також застосування передових наукових досягнень у галузі техногенно-екологічної безпеки в практичній діяльності.

Розпочав роботу міжнародної конференції проректор з науково-дослідної роботи Львівського державного університету безпеки життєдіяльності кандидат технічних наук, доцент Тарас Рак. У своїй промові він звернув увагу присутніх, що за останні десятиліття спостерігається ріст природних та техногенних аварій і катастроф, дорожньо-транспортних пригод у яких гине або втрачає здоров’я та працездатність велика кількість людей. «Актуальність проблем безпеки життєдіяльності в теперішній час умовно можна визначити 3-ма загальними причинами. По-перше, порушення екологічної рівноваги природного середовища внаслідок надмірного антропогенного навантаження на біосферу. По-друге, зростання кількості техногенних аварій і катастроф при взаємодії людини зі складними технічними системами. По-третє, соціально-політична напруженість у суспільстві. Ці причини потребують пильної уваги та детального вивчення з метою їх усунення або хоча б полегшення їх впливу», – зазначив проректор Тарас Рак.

Загалом на пленарних і секційних засіданнях конференції виступило 127 осіб. Учасники заслухали та обговорили доповіді з проблем пожежної та техногенної безпеки, організації та порядку проведення аварійно-рятувальних робіт, захисту населення, територій та об’єктів від надзвичайних ситуацій, моделювання явищ техногенного і природного характеру та технологій їх ліквідації, актуальності заходів інформаційної безпеки, розробки державних заходів у галузі цивільного захисту та пожежної безпеки, формування моральних та психологічних рис офіцера пожежно-рятувальної служби, екологічні і медико-біологічні аспекти життєдіяльності, управління проектами та програмами.

Особливу увагу було сконцентровано на завданнях підвищення рівня захищеності об’єктів та населених пунктів, організації та порядку проведення аварійно-рятувальних робіт, захисту населення, територій та об’єктів від надзвичайних ситуацій.

Учасники конференції рекомендували зосередити основні зусилля на таких проблемах: вдосконалення методик випробування та впровадження екологічно безпечних вогнегасних речовин, приладів і матеріалів відповідно до існуючих вимог, розроблення методичних рекомендацій з питань моделювання явищ техногенного й природного характеру та технологій ліквідації їх наслідків, здійснення державної програми щодо навчання населення правилам пожежної безпеки, екологічної культури та діям в умовах надзвичайних ситуацій, дослідження психолого-педагогічних аспектів підготовки рятувальників, розроблення заходів з удосконалення інформаційної безпеки підрозділів ДСНС України, а також управління проектами та програмами у сфері безпеки життєдіяльності.

У галузі міжнародного співробітництва з питань забезпечення безпеки життєдіяльності було запропоновано здійснювати заходи щодо координації національних і міжнародних програм та організації більш тісного наукового співробітництва на європейському та регіональному рівнях. Для цього необхідно налагоджувати партнерські стосунки, проводити обміни делегаціями та створювати мережі наукових і віртуальних центрів з використанням сучасних інтерактивних телекомунікаційних засобів.

Організатори конференції впевнені в необхідності подальшої активізації та об’єднанні зусиль учених і практиків різного профілю для вирішення існуючих проблем безпеки життєдіяльності і визначення пріоритетних напрямів їх розвитку в майбутньому.


 

Контактна інформація:

Помічник ректора:
(032) 233-40-41
Прес-центр:
(032) 233-40-41
Відділ адміністрування та електронного документообігу:
(032) 233-00-88
Навчально-методичний центр:
(032) 233-14-77
Відділ роботи з персоналом:
(032) 233-15-02
Відділ організації служби:
(032) 233-32-40
Відділ матеріально-технічного забезпечення:
(032) 233-21-52
Відділ економіки і фінансів:
(032) 233-15-11
Відділ організації науково-дослідної діяльності:
(032) 233-24-79
Черговий по університету:
(032) 233-32-40
+380 (67) 676 17 19
Ліцей цивільного захисту Львівського державного університету безпеки життєдіяльності (м.Вінниця):
(0432) 61-15-68

 

Наша електронна пошта:

[email protected]
 

Пошта Університету
            [email protected]

Пошта Ректора Університету:
            [email protected]
 

Телефон звернення
щодо сексуальних домагань та проявів дискримінації
тел. (032) 233-15-02